CINEMAGIE


Al improviserend op de vleugel neemt filmconcertpianist Yvo Verschoor u mee op reis naar de tijd van de stomme film. Ontdek geschiedenis op een andere manier! Laat u terugvoeren naar het fin-de-siecle in de nostalgische muzieksalon van het Pianola Museum. Kijk mee door de ogen van de filmpioniers uit 1900 en luister naar de mooiste composities uit de muziekrollencollectie, ten gehore gebracht door Kasper Janse. Een feest voor oog en oor: Filmconcert@Pianola.

(www.yvoverschoor.nl).

Aanvang: 20.15 u.

Toegang € 15,– ,

CJP, 65+ en Stadspas

€ 12,50

Filmpianist Yvo Verschoor begeleidt de films op de Steinway vleugel uit 1922.

Conservator Kasper Janse bespeelt verschillende pianola's uit de collectie.

Samenstelling & presentatie: Yvo Verschoor

Cinema Brut


Cinema Brut is een programma met korte absurdistische filmpjes uit de oertijd van de cinematografie (1898-1912) en met hoogtepunten uit de Franse avant-garde van de jaren ’20.


Deze “ruwe” filmpjes behoren tot de slechts 20 procent van de bewaard gebleven stomme films en worden zelden vertoond. Het zijn de laatste overblijfselen uit een tijd, die inmiddels meer dan honderd jaar van ons afstaat.

Films uit de tijd van het dadaisme en expressionisme voeren de kijker mee in een abstracte wereld.


Te zien zijn o.a. Entr’acte van Rene Clair (1924), Un Chien Andalou van Luis Bunuel (1929), maar ook One Week van Buster Keaton (1920).


Datum: 24 september om 20.15 uur


Stille Schepen/Silent Ships


Zeil terug in de tijd bij historische beelden vol zeil- en stoomvaart, visserij, walvisvaart en imposante schepen. Vaar mee door het Amsterdam van 1915 en langs het harde vissersleven van Marken en Volendam in 1920.


Stap aan boord van de enorme viermastbark Pamir en beklim zijn 40 meter hoge masten op volle zee (1930). Houd je stevig vast als we spectaculaire stormen en tyfonen trotseren met “The Yankee Clipper” van Cecil B. DeMille! De beroemde komiek Buster Keaton laat vooral de lachwekkende kant van het varen zien met hilarische capriolen in “The Boat” (1921) en aan boord van “The Love Nest” (1923). 


Datum: 29/4 om 20.15 uur